Eigenwijs en anders

Zo zouden wij ons omschrijven

Participatiewet: Hoe word je geholpen?

In Nederland zijn er veel wetten en worden mensen beschermd zodat ze niet op straat komen te staan. Een wet die daaraan meehelpt is de participatiewet. Onder die wet vallen mensen die wel in staat zijn om te werken maar zonder hulp niet zelfstandig de arbeidsmarkt kunnen betreden. In welke situaties dat het geval is en wat je dan aan de participatiewet hebt, vertellen wij je in dit artikel.

Mentale beperking

Wanneer je een mentale beperking hebt, val je onder de participatiewet en krijg je vanuit de gemeente ondersteuning bij het vinden van een baan. Die hulp is er omdat er goed bekeken moet worden wat voor soort werk jij kan uitvoeren. Het is nodig dat hier persoonlijke hulp bij geboden wordt aangezien iedere beperking anders is en ieder persoon met diezelfde beperking ook. Een baan moet zowel uitdagend genoeg zijn om leuk te blijven, als makkelijk genoeg voor diegene om uit te voeren.

Fysieke beperking

Bij een fysieke beperking geldt hetzelfde als voor de mentale beperking; er is persoonlijke hulp nodig om de arbeidsmarkt te betreden. Je hebt het recht op deze begeleiding volgens de participatiewet wettekst. U moet dan wel in staat zijn om te werken. Wanneer de handicap het niet toelaat om te werken, komt u in aanmerking voor bijvoorbeeld een Wajong uitkering en komt u in de ziektewet.

Persoonlijke hulp

Het belangrijkste is dat er dus een persoonlijk traject wordt gestart voor mensen die onder de participatiewet vallen. Vanuit de gemeente wordt er iemand aangesteld om te helpen met het begeleiden tijdens het zoeken van een geschikte baan. De persoon die dat regelt heeft contact met meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in het werken met mensen met een beperking en bedrijven die openstaan voor werken met mensen met een beperking. De reden dat je recht hebt op hulp en dat je in de participatiewet zit is het sociaal domein. Daardoor hebben gemeenten de plicht om verantwoordelijkheid te nemen voor hun inwoners.

Hulp bij contact met werkgevers

Een voorbeeld van de persoonlijke hulp is natuurlijk dat er wordt bekeken welk werk jij leuk vindt, maar ook door een financieel CV met je op te stellen. Dat betekent dat je de financiƫle voordelen voor een werkgever op een rijtje zet. Het aannemen van iemand met beperking wordt door de overheid namelijk ondersteund door verschillende subsidies aan een werkgever uit te keren wanneer hij iemand in dienst neemt met een beperking. Die subsidies worden samen met jou op een rijtje gezet om je te helpen. Dan kun je die meesturen met je sollicitatie.

Wat vind jij leuk?

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk wat voor werk jij leuk zou vinden om te doen. Wanneer je koken en bakken bijvoorbeeld heel leuk vindt zijn er verschillende restaurants, zoals Happy Tosti die mensen aannemen met een beperking. Vind jij het leuker om in een grote fabriek te werken? Dan kun je aan de lopende band werk doen. Bedenk voordat je het gesprek in gaat alvast wat je leuk zou vinden om te doen.